Stelleråd

Forsterkede ridebukser  

Bukser som er besatt med Clarino eller Deawoo bør alltid vaskes før bruk for å unngå at de farger over på lyst lær i f.eks. salen.

I maskin: Hell løsningen i vaskemiddelskuffen og vask på 40° (såfremt andet ikke opgives).

For hånd: Hell løsningen i så mye vann (maks. 40°) at det dekker buksene. La dem ligge i bløt ca. 30 minutter.

Tørking: Press ut vannet (ikke vri) og la drypptørke i romtemperatur. Gni skinnet av og til i løpet av tørketiden og når det er tørt for å få bort "hardheten" etter vask.

Ridestøvler  

Bruk alltid støvelstrekkere/hengere, det beskytter både læret og glidelåsen. Enkelte støvler er mer tenkt som ridestøvler enn stallstøvler. Det tøffe miljøet i stallen med urin med mer tærer på læret og derfor bør ikke støvlene brukes som stallstøvler.

Glidelåsen må også vedlikeholdes, var nøye med rengjøring og avtørking, unngå grus og børst alltid av glidelåsen etter støvete ritt. Bruk alltid skohorn.

Lær  

Begynn alltid med å smøre/olje dine nye ting før du begynner å bruke dem (men tenk på å prøve de først). Oppbevar alt lær tørt og svalt. Rengjør regelmessig med lærsåpe.

Med jevne mellomrom smøres/oljes alt lær for å beholde smidigheten og for å øke holdbarheten. La det tørke noen timer og fjern så eventuelt overskudd.

Smør med måte. Man må tilføre fett igjen for at læret skal få lengre levetid.

Balsam - Inneholder forskjellige typer olje og voks. Gjør læret mykt og gir en lett vannavvisende overflate. Man tilfører fett igjen etter at man har vasket med såpe.

Olje - Beskytter mot vann, fukt, mugg og salt/saltrender (svette). Holder læret mykt og smidig og gjør det "slitesterkt". Inneholder mineraloljer, animalsk og vegetabilsk fett. Er bra på lær som er blitt tørt. Man bør ikke bruke for mye like ved sømmene, siden det da lett blir lufttett, og sømmene kan "råtne" og gå opp. Dette gjelder generelt for alt lærfett.

Glyserolsåpe - Også glyserol er pleiende og mykgjørende for læret, dessuten skånsomt på lyst lær. Det har en høyere "poleringseffekt" og er derfor å foretrekke hvis man vil ha blankt lær.

Lanolinsåpe - Lanolin er pleiende og myk-gjørende for læret. Brukes sammen med ganske lite vann.

Salstopping  

En sal som er ullstoppet trenger å stoppes om eller fylles på. Gå til en autorisert salmaker etter ca 3 måneders ridning, deretter bør salen kontrolleres en gang pr år.

Salputene kan bli skjeve av ulike grunner:

  • Feil oppsitting. Tenk på at du ikke bruker baksvisselen som et håndtak og bruk en pall/krakk.
  • Rytteren sitter skjevt i salen.
  • Hesten er ujevnt muskelsatt.
Dekken  

Slik impregnerer du dekkenene dine: Vask dekkenet i henhold til vaskeanvisningen. La det tørke. Impregner og tørk det i ca. 12 timer. OBS: Dekkenet kan mørkne noe ved impregnering.

Hvis våt snø blir liggende på dekkenet, kan også vanntette pustedekken bli fuktige. Ved langvarig regn trenger ofte vann inn ved hals og manke, og dekkenet blir fuktig i kantene. Slitte og vaskede dekken kan med tiden begynne å lekke. Da bruker du dekkenimpregnering for å få dem tette igjen. Ikke vask utedekken for ofte. Børst heller bort smuss når dekkenet er tørt.

Hvis hesten blir sittende fast med dekkenet eller tramper på det, kan selv det sterkeste dekken gå i stykker. Den beste måten å reparere et utedekken på, er å klippe eventuelle frynsete kanter rene og deretter lime fast en stoffbit på undersiden av hullet og evt. sy rundt selve revnen. Men man bør sy så lite som mulig i vanntette stoff, siden sømmene perforerer stoffet og kan forårsake lekkasje.

Obs! Når du prøver dekken, husk å legge et laken eller et tynt dekken underst, nærmest hesten. Hvis dekkenet har blitt skittent eller på annen måte ser brukt ut, kan vi ikke ta det i retur.