Tilpasse utstyret

anpassa_utrustningen


At utstyret er godt tilpasset til både deg og hesten er viktig. Det påvirker både hestens holdbarhet og sikkerhet. Rett størrelse på salen kommer an på både deg som rytter og på hesten den skal ligge på.

En feil tilpasset sal kan føre til ryggproblem og halthet. Setet på salen måles i tommer, en ponnisal bruker å ligge mellom 14-16". 17-17,5" er den størrelsen de fleste bruker, men det finnes saler opp til 18,5"

Bomvidden og bommens form avgjør hvordan salen ligger på hesten. Bomviddene angis oftest i smal, medium, vid, x-vid osv. I dag finnes det flere saler som har ulike system som gjør at man kan justere bomvidden, f.eks Gen-Tec. Det finnes også saler med utskiftbare bomjern.
Når man prøver en sal skal den ligge stødig og rett på hestens rygg, den skal verken tippe fremover eller lute bakover. Det skal finnes en ordentlig luftekanal mellom salen og hestens ryggrad slik at ikke ryggraden blir belastet. Det er bare hestens ryggmuskler som skal bære opp salen.

Skal du kjøpe ny sal, begynn med å prøvesitte forskjellige saler. Når du har funnet noen du liker, be om hjelp av Hööks erfarne personell for å prøve salen. Det er en investering som virkelig kan lønne seg - både for hestens holdbarhet og for din lommebok.

Hodelaget skal også tilpasses slik at det sitter bra. Har du en hest med veldig bred panne, så kanskje pannebåndet som fulgte med hodelaget er for kort – kjøp da et nytt pannebånd som er lengre. Samme sak gjelder med neseremmen. Forsøk å tilpasse den så den virkelig sitter godt på hesten. Neseremmen skal til en viss grad hjelpe til med å stabilisere bittet samt forhindre at hesten gaper, men den får ikke dras for hardt da den indirekte kan forårsake sår på innsiden av kinnene. Gaper eller legger din hest tungen over bittet, stram ikke neseremmen men prøv heller å finne ut hvorfor den gjør sånn i stedet. Ta hånd om grunnproblemet.

Bittets størrelse er også viktig. Før var bittene betydelig lengre, men ny erfaring om hestens munn viser til at for lange bitt oftest forårsaker skader. Når bittet ligger helt rett og rolig i munnen så skal hullene på bittringene ligge kant i kant med munnviken. Hesten er ikke skapt til å ha bitt i munnen og derfor er det viktig at vi ikke bruker for tykke bitt. Hesten må kunne lukke munnen omkring bittet uten at det tar imot i lanene. Når hestens munn er lukket, luft opp leppene på siden av hestens munn og se på plassen som blir mellom lanene. Det er der bittet skal få plass.

Dekkenenes størrelser angis i centimeter, og da er det rygglengden vi prater om. For å vite hvilken størrelse din hest bør ha måler du fra toppen av manken til haleroten. På store hester bruker målet å være 145 til 155 cm. Dekkenene er også litt forskjellig skåret ved bogen. Er du usikker på hvordan et dekken er til f.eks en veldig bogsmal hest – spør butikkpersonalet eller vår kundetjeneste om hjelp.

Spara

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen