Familien Johansson

Tilde er fire år, og storesøster Moa er ti. Moa har allerede gått på rideskole i over fem år, hun var bare fire og et halvt år da hun begynte. Tilde red i én termin før rideskolen i Österby ble nedlagt, og nå gleder hun seg til hun blir seks år og kan begynne på den nye rideskolen i Kvibille. Der har de dessverre ingen kurs for yngre barn.

Tilde får heldigvis være med Moa til venninnen Alice iblant, og får ri på den snille gotlandsrussen hennes, Fluga, frem til hun blir gammel nok for den nye rideskolen. Vi møter Tilde, Moa og mamma Angelica en ettermiddag når de er i stallen og steller med Fluga.

– Det er kjempekoselig å være sammen med barna og vennene deres i stallen, og det er moro å dele en felles interesse, synes mamma Angelica.

– Jeg gikk selv på rideskole som barn, og synes det er en veldig fin måte å lære grunnleggende ridning og hvordan man tar vare på en hest. Du kan aldri lære det like grundig på egenhånd, sier Angelica.

Moa tar ridetimer én gang i uken.

– Vi rir mest dressur, men vi rir sprang innimellom og får også teoriundervisning. Sprangen er morsomst, men det er litt gøy med teori også. Da blir man bedre kjent med de andre i gruppen, og vi snakker om saler, hodelag og sånne ting som man trenger å kunne, sier Moa.

Verdt mye

Siden de også er hos Fluga iblant, kan det bli opptil tre stalldager i uka. Begge foreldrene jobber heltid, så det å få tiden til å gå opp er et puslespill. Storebroren til Moa og Tilde, Kevin, har også aktiviteter, og så er det så klart lekser og annet som skal rekkes å gjøre i hjemmet.

– Det tar minst to timer hver gang vi er i stallen, ofte mer, så da må vi selvfølgelig prioritere og velge bort noe annet. Hvis det er lørdag og fint vær, drar vi heller hit til stallen enn for eksempel på handletur eller på lunsj med venner. Jeg synes det er verdt mye at barna her en interesse og en aktivitet. De som holder på med hest og dyr lærer seg å ta ansvar, og det er også viktig, sier Angelica.

Mest balansetrening i starten

Angelica nølte ikke med å la barna begynne å ri da de var så små som fire år.

– I begynnelsen er det mest balansetrening og stell av hestene. Undervisningen tilpasses barnas alder. Det har selvfølgelig skjedd at de har falt av noen ganger, men det har ikke vært så farlig.

– Jeg falt av en gang da hesten bukket. Først syntes jeg det var skummelt, men så leide mamma hesten og ridelæreren min, Åsa, holdt meg fast, og da var det ikke så farlig å prøve igjen. Man kan falle av når man sykler også, sier lille Tilde fornuftig.

Moa falt av en gang på rideskolen da snøen raste fra taket og skremte hesten.

– Jeg ble kjemperedd, men mamma sa at jeg skulle sitte opp igjen med én gang, og nå tenker jeg ikke på det i det hele tatt, sier Moa.

Trenger ikke være hestevant

Pappa Niklas hadde ingen erfaring med hest i begynnelsen, men han kjører Moa til rideskolen iblant.

– På rideskolen vår trenger foreldrene verken kunne noe eller hjelpe til med hestene, så vi kan forlate barna der om vi vil. Hvor delaktige foreldrene trenger å være kan variere mellom ulike rideskoler, men det er meningen at barna skal lære seg å ri, selv om foreldrene ikke er hestevante. Hvis det forventes at foreldrene hjelper til, får man som regel en god introduksjon av rideskolen, så det trenger man ikke bekymre seg over, sier Angelica.

Angelica sluttet med ridning i femtenårsalderen, men har nå begynt å ri litt igjen.

– Det er så gøy å dele interesse med barna. Moa og jeg har vært på rideturer med islandshest sammen, og snart er Tilde også stor nok til å få være med.

Egen hest får vente

Barna vil så klart gjerne ha en egen hest, men Angelica sier at de må vente.

– Jeg synes at de bør være rundt 13-14 år før de er modne nok til å klare å ta hånd om en egen hest. Det er også mye arbeid å ha hest, og vi bor ikke slik at vi har mulighet til å ha hesten hjemme, noe som hadde gjort det lettere. På rideskolen får de også nye venner, og de kan delta på sommerrideleir og andre morsomme aktiviteter, noe jeg tror man lett kan gå glipp av hvis man skaffer seg egen hest for tidlig. Vi er så heldige at vi får hjelpe Alice med Fluga, og det er en fin mellomting mellom rideskole og å ha egen hest, enn så lenge.

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen