Sikkerhetsutstyr

Hester er fantastiske dyr, det kan vi nok alle være enige om! Det man alltid skal ha i bakhodet er at ulykker kan skje med alle, selv den mest erfarne rytteren. Det gjelder å være godt forberedt, derfor ba vi våre egne eksperter om å gi oss sine beste sikkerhetstips om alt fra utstyr til hva du bør gjøre før du rir ut.

Hvilket sikkerhetsutstyr bør jeg som rytter ha på meg?

– Hjelm er en selvfølge! De trenger også gode sko med hel slik at du ikke sklir gjennom stigbøylen. Ha gjerne på deg hansker for et godt grep, og for å minske risikoen for skader på hendene, om en hest skulle slite seg eller dra tøylene ut av hendene dine. Vi syns også at en sikkerhetsvest er en selvfølge, uansett om du skal ri tur, sprang etc.

Hva skal jeg tenke på når jeg velger ridehjelm?

– Hjelmen må ha godkjent merking, et eksempel på en merking kan være EN1384, PAS 015, Snell, VG1.01040. Vi på Hööks selger bare godkjente hjelmer. Utseendet er en smakssak, men passform er desto viktigere. Hjelmen skal sitte stille på hodet og ikke bevege seg når du beveger på hodet – du skal altså ikke velge en hjelm å "vokse i." Ikke kjøp en for stor hjelm for å kunne ha lue under på vinteren. Da er det bedre å ha to forskjellige størrelser, alternativt en hjelm som kan justeres. Den skal heller ikke klemme, og den skal sitte tett rundt hodet. Hvis hjelmen har vært med på et hardt fall, anbefaler Konsumentverket at du bytter den ut. Derfor skal du heller ikke kjøpe en brukt hjelm, fordi du ikke vet hva som kan ha skjedd med den. Du skal bytte ut hjelmen omtrent hvert tredje til femte år. 

Hva skal jeg tenke på når jeg velger sikkerhetsvest?

– Sikkerhetsvesten beskytter rygg og brystkasse ved fall, spark og klemulykker. Det støtabsorberende materialet i vesten fordeler trykket utover kroppen slik at skaden minimeres. Du skal velge en vest med korrekt merking slik at du vet at den er testet for ridning, den skal være CE-merket og ha SS-EN 13158-merking for å oppfylle kravene. Vesten skal også sitte inntil kroppen med bare en tynn genser under, altså ikke utenpå jakken. Velg en vest som kjennes så komfortabel ut som mulig og som ikke hindrer bevegelsene dine, samtidig som den dekker de områdene den skal dekke: bryst- og kragebein. Forstykket skal gå to-tre centimeter nedenfor de nederste ribbeina, og bakstykket skal dekke opp til nedre delen av nakken og stoppe noen centimeter fra halebeinet. En vest med dårlig passform har reduserte beskyttende egenskaper, så vær nøye når du prøver. Hvis du ikke kan tenke deg å ri med en vest, anbefaler vi at man bruker en godkjent ryggbeskytter. Dessverre finnes det ingen merking for ridning, men du kan følge merkingen som man bruker ved motorsykkelkjøring, dvs. EN 1621-2-2014.

Er det noe spesielt man bør tenke på når det gjelder reflekser?

– Ja. For det første er det alltid å anbefale at du og hesten har godt med reflekser på dere når dere rir på tur, det er en billig livsforsikring. Du får best effekt om du plasserer dem på hestens bevegelige deler, slik som beina. Tenk på at du skal bli sett fra alle sider: bakfra, forfra og fra sidene. Bruk gjerne beinreflekser, refleksdekken, bryststykke og en refleksvest på deg, og en hodelykt. Hvis disse refleksene sitter på neonfarget materiale, slik som neongult eller neonrosa, synes du endra bedre ved dårlige siktforhold som ved skumring eller regn. Reflekser har en begrenset levetid, og nettopp "hestemiljøet" er et miljø som sliter veldig mye på refleksmaterialet. Vær derfor nøye med å kontrollere og bytte ut refleksene dine med jevne mellomrom. Hos Hööks selger vi refleksmateriale fra 3M, som er i godkjent god kvalitet som holder lenge og gjennom flere vasker. 

Hva slags annet sikkerhetsutstyr finnes det som jeg kan bruke?

– Et tips er sikkerhetsstigbøyler som er fleksible og hjelper til med å forhindre at du setter deg fast eller blir hengende etter hesten om du skulle falle av.  

Ha dere noen definitive tips for sikker håndtering av hester?

Prøv å lære deg så mye som mulig om hester, hvordan de reagerer og hvorfor. Da kan du ofte unngå at ulykker skjer. Snakk med hesten og gjør den oppmerksom på at du er på vei inn til den før du går inn. Hold stallgangen og boksen fri for verktøy og utstyr, og se til at hesten ikke kan sette seg fast i noe når du skal leie den gjennom en dør. Tenk også på å holde sikkerhetsavstand til andre hester når du rir eller leier hesten – minst en hestelengde, og si alltid fra til noen om hvor du skal ri og omtrent når du planlegger å være tilbake før du rir ut. Uansett hvor mye sikkerhetsutstyr du har på deg og hesten din, kan ulykken forsatt være ute. Vær alltid forsiktig – på alle måter! Selv om du har kontroll på deg selv og hesten din, kan det alltid være noen eller noe annet som kan forårsake en ulykke. Riktig sikkerhetsutstyr kan dog hjelpe til med å forhindre eller formilde en ulykke.

Lykke til!

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen