Fin til stevne

Uansett om du skal være med å konkurrere på klubbnivå eller et nasjonalt stevne så vil du at hesten skal være ekstra fin. Her får du noen tips om hva du kan gjøre.

Begynn i god tid før stevnet med å vaske og frisere din hest. Det finnes ulike produkter å bruke for eksempel en shampoo som er litt mer effektiv, det kan være skimmelshampoo som er suveren på å få bort flekker på hvit/lys pels eller shampoo som fremhever fargen på pelsen. Glem ikke å skylle ut all shampooen meget godt, slik at ingen shampoorester er igjen i pelsen.

Avhengig av været kan det være bra å la hesten tørke med et dekken, f.eks fleece, akryl eller ull som transporterer bort fukten. Tenk på å bytte dekken hvis dekkenet skulle bli for fuktig. Hvis det er kaldt er det bra å skritte hesten tørr. Har hesten din en tynn hale, så kan du flette den mens den er fuktig. Når den siden er tørr børster du ordentlig gjennom den og da vil den se fyldigere ut takket være bølgene. Hvilken lengde du vil ha på halen er en smak sak, generelt bruker spranghester å ha en kortere hale enn dressurhester, men det er opp til hver og en.

Har du ikke tilgang på vann og dusj eller hvis tiden ikke strekker til så finnes det også sprayshampoo som du sprayer på flekker du vil ha bort og siden gnir dem med klut og børster. Les instruksjonen på respektive produkt.

Skal du konkurrere i dressur, så bruker man å flette manen. Har du tenkt å starte i sprang så kan du la manen være uflettet om du vil.

Hvis du vil klippe håret i ørene, gjør du dette ved å klemme sammen øret og klippe bort de hårene som stikker utenfor. Man bør ikke klippe hesten inni øret da disse hårene er bra beskyttelse mot f.eks insekter. Heller ikke hestens følehår rundt mule og øyne skal klippes.

Hvis du skal skure høvene rene og pensle med hovolje eller hovfett, la hesten stå hvis det er mulig oppstilt i stallgangen til høvene har tørket.

For en ekstra finish så kan du smøre inn mulen/neseborene og rundt hestens øyne med face fix eller barneolje så får hesten din et mer uttrykksfullt utseende.

Avslutt arbeidet med å spraye eller stryke pelsglans på hesten, har din hest hvite avtegn på bein så vær litt ekstra nøye der, ettersom pelsglansen gjør at smuss ikke fester seg så lett. Tenk på at du ikke bruker pelsglans der du skal bruke utstyr ettersom det minsker friksjonen.

Tips hvordan du fletter manen

Korte ned manen og tynne den eventuelt ut litt, passe lengde bruker å være ca 10-12 cm lang. Del opp manen i jevne tuster, bruk gjerne vanlige hårspenner for å holde de fra hverandre. Stritter manen, kan du bruke gele for å få dem fastere. Forsøk å gjøre flettene så harde som mulig, da holder de bedre. Vik inn hver flette en eller to ganger og fest den med en gummistrikk eller sy fast knoppene ved hjelp av stoppenål og sterk tråd (det finnes særskilt mantråd).

Spara

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen