Å stelle øg borste hesten

skota _och_rykta_hasten4

Å stelle og ta hånd om din hest på best mulig måte er selvsagt. Men hva kreves det av deg for at det skal bli bra?

Å stelle hesten hver dag innebærer at du skal børste den og skrape høvene, slik at hesten blir ordentlig ren. Samtidig som du børster, kontrollerer du hesten og ser at den ikke er øm, hoven eller har sår. Jo mer du gjør dette, desto fortere kommer du å oppdage om noe ikke stemmer.

Hvilke børster man velger kommer av på hvordan pels hesten har, om den har lang pels, klipt, bruker å være leirete osv. Har du en hest med lang pels med en del leire på, kan du med fordel bruke en rotbørste med litt stivere bust. Har du derimot en klipt hest, som er mer følsom, er en børste med mykere bust å anbefale.

Børster finnes i flere modeller. En del har bust i syntet og andre i naturhår, for eksempel tagl. Har du en hest som lett får elektriske støt på grunn av statisk elektrisitet, bør du anvende naturbørster. Børstene finnes i ulike størrelser, velg en som passer din hånd bra; slik blir jobben lettere.

Børstingen gjør ikke bare hesten ren og blank, men den øker også blodsirkulasjonen til hesten. Når du børster hesten skal man alltid følge pelsens retning. På hodet og rundt øynene kan hesten være ekstra følsom. Til dette finnes det myke pannebørster du kan bruke.

Høvene skal skrapes hver dag, hvordan hovskrape du velger er en smakssak. Det finne hovskraper som også har en hard børste i den andre enden, noe som kan være bra for enkelt å kunne fjerne smuss. Samtidig som du skraper høvene, pass på og kontroller at skoene sitter som de skal, at det ikke er noe som stikker ut eller om eventuelle brodder ikke har blitt for slitte eller har løsnet.

Man og hale skal også gres. Anvend gjerne en spesiell man- og halebørste, eller bruk fingrene.

Nesebor og øyne bør tørkes rene, dette kan du gjøre med en lett fuktet svamp eller klut.

Bra å ha i pussevesken/pussekassen:

  • rotbørste
  • kardask
  • pannebørste
  • hovskrape
  • hovbørste
  • svamp og/eller klut

Spara

Spara

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen