Den flygende sommerplagen

sommarplagan3

Etter en lang og kald vinter er det skjønt når sommeren kommer med sol, grønt gress og lune kvelder. Men med varmen kommer også mygg, knott, bremser og andre insekter som irriterer hestene. Med rett hjelpemiddel og kunnskap kan vi gjøre det lettere for være firbeinte venner på beitet.

Visse hester kan få allergiske reaksjoner om de utsettes for stikk, som i verste fall kan lede til hjertesvikt. En hest som irriteres mye av insekter kan dessuten bli urolige og begynne å sparke og klø seg, røre mye på seg for å komme bort fra insektene og dermed ha vanskeligheter for å beite. Det er ikke bare de blodsugende insektene som kan irritere, også vanlige fluer kan plage hester og bidra til for eksempel betente øyne og infiserte sår.

De mest irriterende insektene

Det finnes et stort antall blodsugende insekter i Norge, slik som mygg, knott og bremser. Felles for mange av dem er at de forplanter seg i vanndrag og fuktige områder, slik som innsjøer, bekker og myrer. Derfor er de også mest aktive i områder rundt vann eller i fuktige skogsmarker. De tiltrekkes fremfor alt av lukten hos dyr og mennesker, men også av varme og karbon. Knott og mygg er mest aktive i skyggeområder og ved skumring og nattetid, mens bremser derimot kan angripe midt på dagen under steikende sol.

Slik kan du hjelpe din hest

Det finnes noen tips og triks vi kan gjøre for å beskytte hestene mot de verste insektangrepene. Hvor store insektangrepene er kommer an på årstid, klima og område. Også hestens følsomhet for angrep kan variere mellom individene. Det gjelder å finne en metode som fungerer for deg og din hest.

Se over hestens hager og beiteområder

Om mulig, unnvik å ha hesten på for fuktige marker, nære vanndrag eller der det er mye undervegetasjon. Se til at hestene har beskyttelse, eller om det går, sett hesten inn på stallen under de tidene på døgnet som insektene er mest aktive.

Bruk insektbeskyttelse

Hesten har sin egen beskyttelse i sin man, pannelugg og hale. Om det ikke holder kan du komplettere med et fluepannebånd eller fluehette for å beskytte hestens hode mot insekter og et fluedekken som beskytter store deler av kroppen mot de fleste stikk og bitt.

Insektmiddel

Det finnes og et antall ulike insektmiddel som kan hjelpe deg og din hest for å holde insektene på avstand. Første gangen du bruker et nytt kjemisk preparat, kontroller hvordan din hest reagerer gjennom å først applikere det på et lite område, for eksempel hestens bog, før du bruker det mer spredt utover hesten. Tenk på å lese nøye på forpakningen på alle insektmidler før du bruker det på hesten.

Undersøk hesten regelmessig

Om din hest har blitt hardt angrepet av insekter bør du behandle den så fort som mulig. Vask eventuelle sår for å forhindre infeksjoner og ta temperaturen på din hest regelmessig, anvend et termometer beregnet på hest eller større dyr. Hold et våkent øye med de insektangrepne områdene i tilfelle tegn på infeksjoner eller betennelser, i så fall kan det bli hovent og lukte vondt. Søk alltid råd hos din veterinær.

I din nærmeste Hööksbutikk eller i vår webbutikk kan du finne de rette produktene for deg og din hest i kampen mot de mest irriterende insektene. Her finner du insektbeskyttelse, produkter til sårstell, febertermometer for hester og mye mer som du og din hest kan trenge før våren og sommeren.

Spara

Spara

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen