Dekken

Dekken eller ikke?

Det er fullt mulig å ha hestene ute uten dekken også om vinteren hvis man venner dem til det og de er friske, har mat, mulighet til å røre på seg samt har vind- og regnbeskyttelse hvis de går på løsdrift døgnet rundt. Oppfylles ikke disse kriteringene, din hest kanskje blir skadet men trenger fortsatt å gå på løsdrift så kanskje du får regne med dekken hvis været blir alt for dårlig.

Holder du på og trener hesten så den blir svett kan det være bra å klippe den og bruke dekken. Det finnes ulike måter å klippe en hest på, klipper du den bare under halsen trenger du ikke å kompensere den klipte pelsen med noe dekken – men hvis du klipper hele eller store deler av hesten så bør du bruke dekken, både ute og inne.

Dekken som hesten har på seg i lengre tid, må passe i modell og størrelse, Hööks har mye å velge blant. Det er ikke godt for hesten hvis dekkenet er for stort eller dypt skåret så det sklir bak manken. En klippet hest er noe mer følsom mot gnag, så også dekken som ligger veldig bra kan forårsake gnag fremme på bogen. Da kan med fordel bruke en såkalt bogbeskytter.

Holdbarhet på dekken

Holdbarheten på tøyet angis i denier, D, desto høyere verdi desto bedre holdbarhet. Man bør også vite at det skiller seg også en del i materialet. Nylon er generelt mye sterkere og mer elastisk enn polyester hvilket kan innebære at et nylondekken med lavere denier kan ha samme holdbarhet som et polyesterdekken med høyere denier. Har man flere hester i en og samme paddock/havnehage kan det være bra å satse på et dekken av bra kvalitet med høy verdi, da tåler det også litt biting og krangling.

Hvis hesten henger seg opp eller tramper på dekkenet, så kan også det sterkeste dekkenet gå i stykker. Beste måten å reparere et utedekken, er å klippe bort eventuelle frynsete kanter og deretter lime fast en tøybit på undersiden samt eventuelt sy rundt hullet. Man bør dog sy så lite som mulig i vanntette tøy ettersom sømmene perforerer tøyet og kan forårsake lekkasje.

Slik velger du dekken og størrelse

Hvis du skal ha et dekken som skal brukes når hesten går ute, velger du et ute gangs dekken. Kombidekken kan brukes som stall-, transport – og svettedekken. Svettedekken brukes på fuktige hester (også under andre dekken).
Øvrige dekken brukes først og fremst som stall- og transportdekken.

Du velger størrelse etter hestens rygglengde, måles fra manken til halerot (se bilde).

Når du prøver dekken, tenk på at du legger et laken eller et tynt dekken underst, nærmest hesten. Har dekkenet blitt smussete eller annen måte ser brukt ut, kan vi ikke ta det imot i retur hvis det ikke skulle passe.

Slik måler du

A/B-pony 105 cm
B/C-pony 115 cm
C/D-pony 125 cm
D-pony/Cob/Full 135 cm
Full 145 cm
X-Full 155 cm
XXFull 165 cm

 

Ulike type av dekken

Stalldekken

Stalldekken skal holde heten varm i stallen. Det er ikke et dekken som skal brukes ute i regn og ruskevær. Det er en fordel om utsiden av dekkenet er glatt, da det er mye lettere å holde dem rene. Innsiden av dekkenet kan være av nylon, bomull eller fleece. Det finnes ulike tykkelser på foret. Har du f.eks en helklipt hest og en kald stall, så trenger du et dekken som har mellom 300 og 500 g fylling for at hesten skal holde seg varm.

Svettedekken

Svettedekken skal transportere bort fukten fra hesten. Fleece- og ulldekken er ideelle til dette da fukten går gjennom og legger seg på utsiden av dekkenet. Disse dekkenene er også bra å bruke ved transport, da hesten holde seg tørr også om den skulle begynne å svette under transport.

Regndekken

Regndekken finnes både med og uten for. Når man velger et regndekken er det ikke bare viktig at det kan stå imot regn, men også at det kan slippe igjennom fukt innenfra. Da blir det ikke så tett at hesten blir fuktig under dekkenet.

Vinterdekken

Vinterdekken skal ha samme egenskaper som et regndekken, altså kunne holde ute væte samtidig at det skal "puste" så hesten holder seg varm og tørr. Foruten dette skal det ha et ordentlig for så det beskytter hesten mot kulden.

Innsektsdekken/sommerdekken

Innsektsdekken/sommerdekken beskytter hesten mot plagsomme insekter. Det finnes også dekken som har UV-beskyttelse, for dem som er følsomme mot solens stråler.

De fleste dekkenmodellene kan kompletteres med hals og mageplate ved behov.

Lendedekken

Lendedekken finnes i et par ulike modeller, enten med remmer som du spenner i salgjorden eller så er dekkenet skåret ut til salen og lukkes foran den. Lendedekken har til oppgave å holde hesten varm og tørr over krysset, kan brukes ved oppvarming og nedskritting eller gjennom hele ridningen. Dekkenene finnes i mange ulike materiale, alt fra fleece og ull til nylon med varmende fôr. Mange dekken er dessuten med reflekser, som er bra hvis man rir ute.

Slik impregnerer du dine dekken

Vask etter vaskeanvisningen og skyll ut alt vaskemiddel. La det tørke. Impregnere og la det tørke ca 12 timer. OBS! Dekkenet kan bli noe mørkere ved impregnering.

Hvis bløt snø ligger igjen på dekkenet kan også vanntette pustedekken bli fuktige. Ved langvarig regn trenger ofte vann inn ved hals og manke og dekkenet kjennes fuktig ved kantene. Slitte og vaskede dekken kan med tiden begynne å lekke. Bruk da impregnering for å få dem tette. Vask ikke utedekken for ofte. Børst bort skitten når dekkenet har tørket i stallen.

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen