Ridningen gir mye tilbake

Engasjerer ridesporten? Spør det svenske folk etter utdelingen av Jerringprisen i 2017, eller finn ut hva noen av de 125 000 mosjons- og rideskolerytterne syns om saken. Det er ingen tilfeldighet at flere og flere skolebarn svarer “hippolog” på spørsmål om framtidens drømmeyrke. Det er heller ingen tilfeldighet at ridesporten i dag heller blir sett på som en folkesport enn en luksussport.

I dag er for eksempel ridesport en av de største sportene for personer med funksjonsnedsettelser. I 2015 var det bare fotball som var større, i følge statistikk fra det svenske Riksidrottsförbundet. Hastsverige.se skrev i en artikkel, som bygde på forsking ved Lulea tekniske universitet, at stallmiljøet faktisk kan betraktes som en skole for fremtidige ledere og entreprenører.

- Stalljentene lærer å lede seg selv og andre, noe de har nytte av senere i livet, ikke minst som eier av hesteforetak, sier forskeren Mats Westerberg til nettsiden.

Ansvar, felleskap, lederskap

Det er noe helt spesielt med å møkke, stelle og ri. Samspillet mellom individ og hest – ansvaret, omtanken og felleskapet – gjør at man vokser som menneske.

Det finnes mange eksempler på personer som har fått et nytt perspektiv på livet takket være ridesporten. For journalisten Jenny Fagerlund har ridningen vært et pusterom når hun jobbet mye eller trengte en pause fra hverdagen.

- Jeg har truffet venner for livet, og når jeg hadde fôrhest var stallen og menneskene der som min andre familie. Hestene har lært meg så mye. Å ta ansvar, lederskap, å tørre å gjøre ting man ikke trodde var mulig, som å klare å hoppe høye hinder eller galoppere over en eng i full fart, sier Jenny.

Tydelige fysiske effekter

Så hva er egentlig hemmeligheten bak stallens oppsving, forklaringen for at over tusen rideklubber nå er tilknyttet det Svenska ridsportförbundet? Forfatteren Anna Kågström mener i boken sin, “Tilbake till stallet ”, at dette er fordi stallbarn nå vender tilbake til ridningen og stallkulturen som voksne.

Dessuten gjør ridesporten at man blir sterk som en... tja, hest? Alle som noen gang har ridd, vet at beina og overkroppen får seg en real omgang. Hvem sier vel nei til en stimulerende og velgjørende time på hesteryggen samtidig som det har tydelige fysiske effekter? 

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen