Ridehjelmer

Det å bruke hjelm er en selvfølge for alle som rir og kjører. Ryttere på meget høyt nivå, både innenfor sprang og dressur, bruker hjelm både ved trening og konkurranse.

En hjelm kan ha en avgjørende betydning for alvoret i en ulykke. For at du skal være sikker på at hjelmen har en fullgod beskyttelse skal den ha rett sikkerhetsmerking. For å få delta i aktiviteter i regi av Norges Rytterforbund må man bære godkjent hjelm. Se Merking av ridehjelmer.

Den finnes ulike modeller av hjelmer. Det er først og fremst hjelmens ytre som er tilpasset for at de best skal passe til bruksområdet. For eksempel skal en travhjelm lett kunne tørkes av ettersom den blir utsatt for grus- og leiresprut.

Å prøve ridehjelm

Det viktigste er at hjelmen sitter bra og er behagelig, den må først og fremst ikke være for stor, men skal beskytte panne, tinninger og nakke. Om hjelmen er for stor kan den skli og havne i feil posisjon når den trengs som mest.

Hjelmstørrelsene er det samme som hodets størrelse i omkrets i centimeter. Når du tar på deg hjelmen, juster hakereimen først, også i nakken. Juster nøye og kjenn etter om det føles bra.

Den skal ikke være for varm og den skal være lett å justere. Når hjelmen sitter rett skal skjermen peke horisontalt, ikke for høyt og ikke for lavt mot øynene. At hjelmen ikke er for tung er også viktig å tenke på.

Kast hjelmen om den har fått slag eller støt.

Kontroller hjelmen regelmessig så den ikke har fått noen skader. Tenk også på at ikke alle skader syns på utsiden. En hjelm som har fått kraftige slag eller støt bør kastes. Den er nok å miste den i stallgulvet eller slenge den mot en vegg for at den beskyttende funksjonen skal bli forandret eller ødelagt. Vi anbefaler at man bytter hjelm etter et par års bruk for å være sikker.

Oppbevar hjelmen rett.

Når du ikke bruker hjelmen bør den oppbevares på en tørr, ren plass, gjerne på en hjelmhenger. Frakt hjelmen i en beskyttelsespose til og fra stallen, og legg den aldri fra deg i direkte sollys, for eksempel i en vinduskarm eller bak i bilen. Bruk aldri kjemiske løsemidler til rengjøring. Fløyelsdekte hjelmer tørkes med varmt vann og mild såpe, også bør den lufttørkes. Følg alltid bruks- og stelleanvisningen som følger med hjelmen.

Se alle ridehjelmer! > 

Spara

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen