Slik kler du deg riktig

En ordentlig behagelig ridetur eller stalltur, uansett vær og sesong, får du til ved å kle deg med omtanke. Ja, vi kan selvfølgelig ikke si noe om hva slags humør hesten din kommer til å være i, men med riktige rideklær slipper du i alle fall å fryse eller svette. Vi spurte klesdesigneren vår, Ann-Therese Helgesson, om tips til hvordan man kler seg - uansett vær.

Vår/sommer

✓ Ridebukser reduserer risikoen for gnagsår. Smak og behag avgjør om du vil ha hel- eller kneforsterkede ridebukser, med silikongrep eller helt uten forsterkning. Sats på en bukse i funksjonelt materiale som er smussavvisende, hurtigtørkende, vannavstøtende og UV-sikker. Rir du i tights, skal de være komfortable og ikke ha noen sømmer som forstyrrer.

✓ T-skjorte, piké, luftig skjorte, funksjonsgenser eller strikket genser? Det kommer an på hvor og hvordan du skal ri. Er du ute i skogen og risikerer å skrape deg opp på grener, kan det for eksempel være lurt å velge en langermet genser slik at du blir best mulig beskyttet.

✓ Sommer og regn hører dessverre ofte sammen. Skal du kun gå fra stallen til ridehuset fungerer så klart en poncho, men har du planer om en skogstur er det mer komfortabelt for deg å ta på en regnjakke.

✓ Med en tynn sommerhanske beskytter du hendene samtidig som du får bedre grep om tøylene.

✓ En ventilert lettveksthjelm gjør at det ikke blir for varmt, selv om du blir utsatt for sol.

✓ Med en belteveske kan du ha med deg mobilen på varme dager når du bare har på deg t-skjorte og ridebukser. Praktisk og bra.

✓ Til slutt, velg et par ridestøvler, jodhpurs eller chaps som passer nettopp deg.

Høst/vinter inne

For å ikke fryse – eller svette unødvendig – er lag på lag-metoden den beste løsningen. Da kan man alltids ta på eller ta av plagg underveis. Ridesport er en fysisk krevende sport der du med fordel kan bruke funksjonsklær som er tilpasset ridegrenen du skal utføre.

✓  Ridebukser reduserer risikoen for gnagsår. Smak og behag avgjør om du vil ha hel- eller kneforsterkede ridebukser, med silikongrep eller helt uten forsterkning. Velg en vintervariant i softshellmateriale. De er elastiske med fleece på baksiden og børstet innside som forbedrer lufttilstrømmingen. Ta på deg ullundertøy om du er ekstra frossen.

✓ Mange ryttere kommer til undervisning kledd i vest, mikrofleecejakke og en kåpe utenpå. Vesten, med elastisk materiale i sidene, bør være tynn men også varmende der det virkelig utgjør en forskjell. En tynn vest gjør også at ridelæreren tydelig kan se hvordan du sitter og beveger deg i salen.

✓ Rir du mye og vil ha bedre blodsirkulasjon i leggene så de ikke blir stumme og stive, er kompresjonsstrømper et perfekt alternativ. De minsker også stølheten etterpå. Men jeg vil også slå et slag for ullstrømper. Ull er et fantastisk materiale – året rundt.

✓ Sats på en vanlig ridehanske i smidig, syntetisk materiale med overdel i myk netting, alternativt en skinnhanske.

✓ Du kan ha på deg et rideskjørt på vei til treningen og under oppvarmingen. Det varmer lårene der man ofte fryser.

Høst/vinter ute

✓ Godt og slitesterkt ullundertøy må man ha. Invester også i en fleecegenser eller en strikket genser og en tykk jakke. Hvis du for eksempel skritter i en time, blir man lett frossen hvis ikke jakken holder varmen. Ved tøffe intervalltreninger eller arbeid i galopp, fungerer en skalljakke også bra selv i kulda, om du kler det etter lag på lag-metoden.

✓ Med en ridedress får du automatisk mye varme på én gang. Men unngå å overkle deg. Det er aldri kult å bli svett og klam.

✓ En buff er perfekt å bruke slik at den kalde luften ikke trenger inn i jakken gjennom halsåpningen. Du kan også tre den over hodet under hjelmen slik at buffen dekker kinnene. Se på buffen som et multiverktøy når det blåser.

✓ Med en tykk hanske som er vattert på oversiden beskytter du hendene mot kulde, samtidig som du får et godt grep om tøylene.

✓ Føttene er spesielt utsatt for kulde. Tenk på at du alltid skal kunne vifte med tærne, så ikke ta på deg fem par sokker og tro at det løser problemet. Tærne trenger plass. Ri i stedet i flere lag med ullstrømper og ullsåle. Lårene er også utsatte om vinteren, så sats derfor på en lengre ridekjole eller kappe. Invester i fôrede bukser og ørevarmere for ørenes skyld. 

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen