Sikkert stallmiljøStallmiljøet skal være så sikkert for både deg og hesten, å ha ting ryddig og i orden er en av de viktigste faktorene.

I en stall har det lett for å bli støvete, og støvet kan faktisk forårsake brann. Vær nøye med å holde lamper, kontakter, varmeovner og annet elektrisk utstyr ren og fri for støv og smuss. Klær, dekken og annet utstyr for ikke dekke til eventuelle varmeovner. Det elektriske anlegget som finnes i en stall skal være godkjent til bruk i stall, noe man kanskje ikke tenker over når det gjelder for eksempel en radio. Batteridrevne radioer er det dog ikke noe problem å bruke.

Hold gulvet fritt for rester av kraftfór så du ikke lokker frem rotter og mus som siden kanskje begynner å gnage på ledninger. Om ulykken er der, og det begynner å brenne, bør du ha kniv, grime, leietau og brannslukningsapparat lett tilgjengelig. For at disse redskapene ikke skal brukes ved andre tilfeller er det lurt å lage en spesiell branntavle der disse kan oppbevares. Noe som er viktig å tenke på er at det skal være lett å komme seg ut av stallen ved en eventuell evakuering. Stallgangen skal være fri for trillebårer, utstyr og andre saker som kan forårsake skade eller forverre evakueringen.

Selv om brann er det største skrekkscenarioet så finnes det er hel del andre saker som kan forårsake skader.

Bokser og spilt (i den grad det fremdeles finnes) som finnes skal være utformet slik at det ikke finnes noe for hesten å sette seg fast i. Vanlige feller kan være gitter som har for store sprekker slik at hesten kan sette seg fast med en hov eller hodet. Avstanden mellom boksdøren og stallgulvet for ikke være større enn 3,5 cm. Har du en boksdør med åpen overdel skal du ikke plassere en dekkenhenger på den døren. Det kan være lett for hesten å sette fast underkjeven om den begynner å bite i dekkenene eller hengeren, med store følgeskader.

Lamper og ledninger skal være beskyttet slik at de ikke kommer innenfor rekkevidde for hesten når den står på boks/spilt.

Håndtak, bokslås, vannkraner osv skal være tilpasset og ha tilstrekkelig beskyttelse så ikke hesten kan sette seg fast eller skade seg selv.

Oppbevar fóret så ikke hesten kan få tak i det, fórrommet bør ha en jevn temperatur og ikke for høy luftfuktighet.

Greiper, spader, koster og trillebårer skal finnes på egnet plass, så de ikke står fremme i stallgangen og kan forårsaker skader.

Det kan være bra å låse dører i åpen stilling, med en hempe eller lignende, så minsker du sjansen for at hesten setter seg fast eller blir redd om en dør slår igjen.

Når det gjelder hestens pleie er det bra om det finnes mulighet for å binde opp hesten på egnet plass, håndtering går lettere og blir sikrere.

Spara

Ingen produkter stemmer overens med den valgte filtreringen